Εργασία 4-Flickr

Standard

Flickr

Το Flickr είναι μια ιστοσελίδα, η οποία δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί φωτογραφίες και βίντεο, προωθώντας την ανταλλαγή και διαμοίρασή τους σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Η ιστοσελίδα αυτή προσφέρεται δωρεάν με το μόνο περιορισμό το «ανέβασμα» εικόνων μέχρι 100ΜΒ και δύο βίντεο μέχρι 500ΜΒ (90 δευτερόλεπτα το καθένα) το μήνα. Επίσης, αν η εγγραφή ενός χρήστη δεν είναι ενεργή για 90 μέρες διαγράφεται αυτόματα από το σύστημα, έτσι είναι καλό να διατηρεί ο κάθε χρήστης αντίγραφα των φωτογραφιών στον Η/Υ.

Το Facebook διαφέρει από το Flickr, επειδή στο Facebook τις φωτογραφίες που ανεβάζει ένας χρήστης μπορεί οποιοσδήποτε άλλος χρήστης να τις κατεβάσει και να τις αποθηκεύσει στον υπολογιστή του. Ενώ, με το Flickr υπάρχει ο περιορισμός να επιλέγει ο χρήστης που ανεβάζει τις φωτογραφίες του με ποιους θέλει να τις μοιραστεί. Αυτό μπορεί να το κάνει δημιουργώντας private groups, όπου πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη που έχει καλέσει ο χρήστης. Το υλικό που ανεβαίνει στην ιστοσελίδα αυτή μπορεί να διαμοιραστεί με τρεις τρόπους 1) απόρρητο-private, όπου μόνο ο χρήστης μπορεί να το δει, β) private to friends/private to family, όπου μπορούν να διαμοιραστούν οι φίλοι και η οικογένεια και γ) δημόσιο-public, όπου όλοι οι χρήστες μπορούν να το δουν και να σχολιάσουν.

Το Flickr είναι η μεγαλύτερη «αποθήκη» εικόνων που διατίθενται υπό το καθεστώς  Creative Commons, φωτογραφίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα χωρίς την άδεια του δημιουργού τους. Το Creative Commons, είναι ένα καθεστώς που επεκτείνει το εύρος των πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέποντας στους δημιουργούς να δηλώσουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο ποια δικαιώματα διατηρούν και ποια παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών.  Όμως, και στις CC φωτογραφίες μπορεί να ισχύουν περιορισμοί και κάποια δικαιώματα μπορεί να διατηρούνται.

Η συνεργασία αυτών των δύο μπορεί να εμπλουτίσει την μαθησιακή διαδικασία, αφού δίνεται το δικαίωμα στους μαθητές να σχολιάσουν μέρος ή ολόκληρες εικόνες, μαθαίνοντας για την φωτογραφία, τον φωτογράφο, σχολιάζουν, αλληλεπιδρούν κτλ. Επιπρόσθετα, μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να ανεβάσουν φωτογραφίες οι οποίες μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ή να διαμοιραστούν στο διαδίκτυο από τον εκπαιδευτικό για την διδασκαλία του, εφόσον όμως αναφερθεί η πηγή.  Μπορούν ακόμη να γίνουν συζητήσεις και σχολιασμοί για εικόνες που μπορούν να ενσωματωθούν στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και μπορεί να αποτελέσει σημείο ενημέρωσης και επικοινωνίας του εκπαιδευτικού με τους μαθητές κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει διάφορα θέματα με τη χρήση φωτογραφικού υλικού και να αναπτύσσει δεξιότητες ανάλυσης και συζήτησης των θεμάτων με τους μαθητές του. Τέλος, μπορεί να οργανώσει διάφορες παρουσιάσεις και slideshows, να αρχειοθετήσει το σχολικό φωτογραφικό υλικό και με τη χρήση του συνδέσμου «Organize» να προωθήσει τους μαθητές του να δημιουργήσουν προσωπικές συλλογές εικόνων με σχόλια και συζητήσεις.

 Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο για τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές, να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν το Flickr; Ναι ή όχι και γιατί;

Μαριλένα Χαραλάμπους

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s